Het ontwikkelen van de ScoonimDoll is zeer veel omvattend. Het beschrijven van de ontwikkeling van alle componenten zou een boekwerk van honderden pagina's worden. Voor de website beperk ik me tot een samenvatting van de ontwikkeling van de meest bijzondere onderdelen van de ScoonimDoll: het zachte lichaam en het expressie-gezicht.

Ontwikkeling van het zachte lichaam (soft-skin)

Het ScoonimDolls projekt begon als vervolg op een onderzoek naar het maken van een betere oplossing voor het simuleren van het menselijk lichaam (huid en spier-/vetweefsel). Dit bleek lastiger dan bij aanvang werd aangenomen. Het simuleren van huid in zowel dikte, soepelheid, veerkracht, sterkte en textuur resulteerde in tientallen materiaalproeven. Ook het simuleren van spier-/vetweefsel bleek veel lastiger dan was verwacht. Maar het grootste probleem was het combineren van de twee tot een realistisch ogend werkend geheel met perfecte afwerking. Hiervoor moeten namelijk huid, body-mass (vet- en spierweefsel) en skelet in één mal worden samengevoegd tot het eindprodukt. Na eindeloos veel proeven leek het er op dat de lat te hoog was gelegd.
Lees meer...

Expressie gezicht

Op dit moment werk ik al bijna een jaar aan de opvolger van het oude model ScoonimDoll.
De nieuwe generatie ScoonimDolls krijgt een echt expressie gezicht. Dat houdt in dat het gezicht vervormbaar is waardoor verschillende gezichts-uitdrukkingen mogelijk zijn.
Ook de eerste generatie ScoonimDolls heeft een expressie-gezicht, maar de expressies zijn hier relatief beperkt. Met de bewegingsmogelijkheden van dat gezicht kun je wel het gezicht vervormen, maar duidelijke expressies zoals lachen of boos kijken zijn bij de eerste generatie niet mogelijk. Bij de meeste foto's die ik van deze generatie ScoonimDolls heb gemaakt, heb ik het gezicht dan ook digitaal bewerkt (vervormd) om er expressie aan toe te voegen. De software die hier bij uitstek voor geschikt is: SuperGoo, het pakket waarmee ik ook de scoonims maak.
Lees meer...

Top

innovaties