Technische wetenswaardigheden


- Algemeen
- Skelet
- Zachte delen
- Bewegende delen
- Hals, Hoofd en Gezicht
- Gezichtsuitdrukking en ogen
- Het haar
- Mond, gebit en tong
- Vagina en anus
- Handen en voeten


Algemeen
ScoonimDolls heb ik ontworpen om te worden gebruikt als modellen voor (erotische) fotografie. Ze hebben een zeer zachte flexibele huid en bodymass en een geheel inwendig skelet. Het skelet van een ScoonimDoll is uniek in zijn soort. Het lijkt sterk op het menselijke skelet . Het ScoonimDoll skelet imiteert niet alleen de bewegingsvormen, maar ook deels de fysieke vorm. Dit is bewust gedaan omdat het menselijke skelet voor een belangrijk deel de fysieke vormen van het menselijke lichaam bepaalt. Maar omdat in het menselijke lichaam op diverse plaatsen botten direkt onder de huid zitten is het positioneren van het ScoonimDoll skelet in de gietmal zeer lastig. Daarbovenop maak ik bewust geen gebruik van steunpunten in de mal, omdat die altijd zichtbaar blijven op de huid. Het positioneren moet dan ook heel precies gebeuren en kan vele uren in beslag nemen. En dan nog komt het af en toe voor dat het ScoonimDoll skelet door een minuscule positioneringsafwijking ergens te dicht onder de huid zit. Er zit dan niets anders op dan de pop geheel te strippen en opnieuw te maken.
Top


Skelet
Het skelet is een combinatie van materialen (diverse poly-urethaan gietharsen, diverse metalen). De gewrichten zijn ontworpen op lange levensduur. Daarnaast zijn de gewrichten bewerkt om langdurig stug te blijven zodat de ScoonimDoll ook na veelvuldig gebruik zonder of met minimale externe steun in ieder denkbare positie kan blijven staan.
Top


Zachte delen
Bij de nieuwe generatie ScoonimDolls is het zachte lichaam opgebouwd in lagen. De bodymass, onderhuid en tophuid zijn gemaakt van een poly-urethaan hybride gel- rubber die in verschillende verhoudingen is verwerkt. Het opbouwen van het zachte lichaam in lagen met verschillende hardheden is zeer arbeidsintensief en lastig. Met de huidige stand van materiaaltechniek die voor ScoonimDoll in aanmerking komen is het echter de beste optie. Het resultaat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de zachte delen van de vorige serie ScoonimDolls. De zachte delen van de nieuwe poppen zijn zachter, soepeler, sterker, en minder vuilgevoelig.

Onderdeel
Bodymass
Onderhuid
Handen-voeten
Tophuid
Wanddikte
tot ca. 25 mm
1,5 - 2,5 mm
1 - 6 mm
0,01 - 0,03 mm
Hardheid (A-shore)
1 - 2
3 - 4
5 - 7
10 - 15
Vergelijkbaar
spek
spierweefsel kind
spierweefsel volwassene
huid

De bodymass, de onderhuid, de handen en voeten zijn aparte gietingen. De tophuid is aangebracht met behulp van airbrush.
Top


Bewegende delen
Een ScoonimDoll kan vrijwel iedere menselijke houding aannemen en daarin blijven staan. De nieuwe generatie ScoonimDolls (second series) heeft meer en betere mogelijkheden voor het maken van een gezichtsuitdrukking. Bij deze nieuwe generatie kunnen de handen ook zijdelings worden bewogen.

Onderstaande lijst geeft een indruk van de beweegbare onderdelen van een ScoonimDoll.

ScoonimDoll eerste generatie
Onderdeel
ogen
wenkbrouwen
wangen
onderkaak
hoofd
nek
borst
schouders
schoudergewrichten
bovenarmen
ellebogen
onderarmen
polsen
vingers
ruggegraat
bekken
heupen
bovenbenen
kniëen
onderbenen
enkels
middenvoeten
Beweging
rollen
op - neer
op - neer
op - neer
knikken, draaien
buigen, torderen
geen
draaien (ophalen/hangen)
draaien
torderen
buigen
torderen
buigen
buigen
buigen, torderen
draaien, kantelen
draaien
torderen
buigen
torderen
buigen
buigen
Constructie
Oogbal
draadframe
draadframe
scharnier
gietdeel
gietdeel
draadframe
kogelscharnier
kruis-assig scharnier
pijpscharnier
dubbel-assig scharnier
pijpscharnier
scharnier
draadframe
draadframe
gietdeel
kruis-assig scharnier
pijpscharnier
dubbel-assig scharnier
pijpscharnier
scharnier
draadframe
Materiaal
giethars
metaal
metaal
giethars, metaal
giethars
giethars, metaal
metaal, giethars
giethars, metaal
metaal
metaal
metaal
metaal
metaal
metaal
metaal, giethars
giethars, metaal
metaal, giethars
metaal
metaal
metaal
metaal
metaal

ScoonimDoll tweede generatie (extra en/of verbeterde bewegingen)
Onderdeel
polsen (handpalm)
onderkaak (mond)
bovenlip
mondhoeken
bovenste oogleden
Beweging
zijdelings
op - neer - opzij, torderen
naar voren, achteren
schuin omhoog, omlaag
open, dicht, torderen
Constructie
scharnier
draadframe
draadframe
draadframe
gietdeel
Materiaal
metaal
metaal
metaal
metaal
giethars, haar

Top


Hals, Hoofd en Gezicht
Het hoofd en het gezicht van een ScoonimDoll vormen een geheel. Er is dus geen deelnaad rond de hals en haarlijn. Hoewel dit de productie aanzienlijk bemoeilijkt, houd ik hieraan vast omdat het de poppen realistischer maakt en het aantal toonbare posities* sterk toeneemt. In de haarkruin van het hoofd zit een gat met (metaal) schroefdraad. Hiermee kan de ScoonimDoll worden bevestigd in de geprepareerde koffer voor opslag en transport.

*Toonbare posities zijn alle houdingen die de naakte pop kan aannemen en hoeken waaronder foto’s kunnen worden gemaakt zonder dat er verhullende elementen (kleding, accessoires) nodig zijn om ontsierende delen van het naakte lichaam te maskeren.
Top


Gezichtsuitdrukking en ogen
Het gezicht van een ScoonimDoll is beweegbaar. Bij de eerste serie ScoonimDolls konden de ogen worden gedraaid en iets worden geknepen. Hiervoor zitten er draadframes op de plaats van de wenkbrauwen en jukbeenderen. Bij de tweede generatie heeft daarnaast ook losse bovenste oogleden die kunnen worden gesloten/geopend en waarmee de stand van de ooghoeken kan worden beïnvloed, waardoor er meer gezichtsuitdrukkingen mogelijk zijn. Deze kunnen nog worden versterkt door de posities van de draadframes onder de gezichtshuid te variëren. Ook de oogbollen worden door mij zelf germaakt. Ze zijn van giethars met een na-gieting voor de lens. De grootte van de pupil en kleur samenstelling van de iris is optioneel.
Top


Het haar
Het haar van een ScoonimDoll is geen standaard pruik. Het haar is ook niet afneembaar, maar gelijkmatig aangebracht over het hoofd en permanent bevestigd. De scheiding(-en) en het kapsel worden gemaakt op specificatie van de klant. Om een kapsel te maken met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling, gebruik ik hiervoor extra fijne viscose. Echt haar is (veels) te dik is en valt daardoor onnatuurlijk . Bij kapsels met kort haar is het mogelijk om de allerfijnste mohair te gebruiken. Haarkleur is vrij te kiezen, maar is wel afhankelijk van het aanbod. Het schaamhaar is optioneel en kan desgewenst in kleur en vorm worden gekozen de klant.
Top


Mond, gebit en tong
Een ScoonimDoll heeft een mondholte en de mond is beweegbaar. Bij de eerste serie ScoonimDolls was de onderkaak van giethars. Deze was wel verticaal beweegbaar, maar kon niet in positie blijven staan. Bij de nieuwe serie is de onderkaak is vervangen door een draadframe. Hierdoor kan de mond in diverse standen worden geplaatst en kan ook de vorm (en daarmee het uiterlijk van het gezicht) worden gevarieerd. In beide wangen zit een draadframe waarmee de positie van de mondhoeken enigszins kan worden beïnvloed waardoor er nog meer gezichtsuitdrukkingen mogelijk zijn. In de mondholte zitten geen tanden. Hiervoor heb ik een speciale serie gebitten die los in de mondholte kunnen worden geplaatst. De gebitten worden geleverd in een accessoire-set. In deze set zitten ook een paar losse tongetjes.
Top


Vagina en anus
Een ScoonimDoll is standaard voorzien van holtes achter de gesloten vagina en anus. Vagina en anus kunnen worden gepenetreerd. Hiervoor is een speciale accessoireset te verkrijgen. Indien de klant hierom verzoekt kunnen de holtes voor vagina en/of anus vervallen. Let op: Een ScoonimDoll is geen lovedoll. Geslachtsverkeer met een mens is niet mogelijk en zal resulteren in onherstelbare beschadiging van de ScoonimDoll.
Top


Handen en voeten
Omdat het ingieten van skeletdelen voor handen en voeten met uitzonderlijk veel precisie moet worden gedaan, worden ze apart gemaakt waarna het lichaam er aan vast wordt gegoten. Behalve de pinken kunnen alle vingers in positie worden gezet. De vingertoppen zijn versterkt om te voorkomen dat de uiteinden van de draadframes door de dunne huid zouden prikken. In de polsen en handpalmen zitten scharnieren.

De voeten zijn uitgevoerd met een scharnier in de enkel en draadframe in de middenvoet. In de tenen zit geen frame. Optioneel is draadframe in de grote tenen.
Top


info